Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Κουλούρια θεσσαλονίκης

Υλικά: (Για 9 κουλούρια)
  •  1 κούπα χλιαρό νερό
  • 1 φακελάκι μαγιά ξηρή
  • 600γρ-700γρ αλεύρι γ.ο.χ
  • 2κ.γ ζάχαρη
  • 1κ.γ αλάτι
  • 8κ.σ ελαιόλαδο
  • σουσάμι
Εκτέλεση:
  1. Σ'ένα μικρό μπολάκι ανακατεύουμε τη μισή κούπα με το χλιαρό νερό, τη μαγια και 6κ.σ απο το αλεύρι μέχρι να γίνει λείο το μείγμα
  2. Το αφήνουμε 30' σκεπασμένο σε ζεστό σημείο (όχι στον φούρνο), μέχρι να σχηματίσει φουσκάλες στην επιφάνεια.
  3. Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το λάδι ,το αλάτι, τη ζάχαρη , το υπόλοιπο χλιαρό νερό, το μείγμα της μαγιάς και προσθέτουμε το αλεύρι, όσο χρειαστεί μέχρι να έχουμε μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια
  4. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη για 45΄ μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.


  5. Όταν είναι έτοιμη, τη χωρίζουμε σε 9 μπάλες (απο 6 έως 12 ανάλογα πόσο μεγάλα θέλουμε να είναι τα κουλούρια). 
  6. Ανοίγουμε σε κορδόνια τις μπάλες μας
    \
  7. Βρέχουμε με λίγο νερό και τα περνάμε απο το σουσάμι
     
  8. Τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 5'.

  9. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 C για 15'-20' στον αέρα

Tips: μπορούμε αν θέλουμε να τα καταψύξουμε, τα ψήνουμε κανονικά, τα τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο και τα τοποθετούμε στην κατάψυξη. τα ξεπαγώνουμε 30'-40' πριν τα φάμε και είναι φρεσκότατα!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου